Güncel Oyun Program Resim Msn Forumu
Fan Cluplar icinde ☻•☻ yov <> Rap Fun Clup <> yov ☻•☻ konusu , "BU YAŞIMA KADAR İNSANLAR YÜZÜME BAKMIYORDU" Haftalık : Çok eleştiriliyorsunuz. Neden acaba bu kadar üstünüze geliniyor, hiç düşündünüz mü? Ceza : Tek olmanızdan dolayı. Göze batıyorsunuz. Bu kültürle ilgili bir ...
|
|||||||
| Forum Kuralları | Bize Ulaşın | İletiler | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Arama | Bugünki Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et |
|
|
|
"BU YAŞIMA KADAR İNSANLAR YÜZÜME BAKMIYORDU"
Haftalık : Çok eleştiriliyorsunuz. Neden acaba bu kadar üstünüze geliniyor, hiç düşündünüz mü? Ceza : Tek olmanızdan dolayı. Göze batıyorsunuz. Bu kültürle ilgili bir tek siz varsınız ve herhangi bir şey oldu mu da size geliyorlar. Kişilik bozukluğu da var insanlarda. Haftalık : Reklamlara da çıktınız mesela. Bu da eleştirildi... Ceza : Saygı duyduğum sinemacılar olsun, karikatüristler olsun bütün insanları reklamlarda gördüm ben. Düşünüyordum bunu neden yaptılar diye... Benim başıma geldiği zaman neden yaptıklarını anladım. İnsanlar neler yaşıyorlar kimse bilmiyor. Eleştiriye her zaman açığım ben. Haftalık : Eleştirilerden hiç kendinize pay çıkardığınız oluyor mu? Ceza : Evet ama düzeyli olan eleştirilerde. Eleştiri bile olsa araya yalan yanlış şeyler ekleyebiliyorlar. Şu ana kadar güzel bir yorum okuduğumu söyleyemem. Benim hayatımla benden daha çok ilgileniyorlar. Ben 28 yaşımdan sonra özgürlüğümü kazandım, yeni yeni kendim için bir şeyler yapmaya başladım. Hayallerim yeni gerçekleşmeye başladı. Bu yaşıma kadar insanlar yüzüme bakmıyordu, arkadaşım olmadı. Ama şu anda insanların gözünde en hoş, en farklı insan falan oldum. Bu biraz intikam meselesi. Aslında intikam almayı sevmiyorum. Haftalık : Türkiye'deki rap camiasında da devamlı sürtüşme var. Neden hiç birbirine yardım edenler yok? Ceza : Çünkü yeni bir müzik ve bir an önce kendini gösterme heyecanıyla hatalar yapılıyor. Yaptıkları şarkı beğenilmiyorsa bunun intikamını birilerinden almaya çalışıyorlar tabii. Haftalık : Ama bir dönem beraber çalıştığınız insanlar da bir süre sonra düşman haline gelebiliyor… Ceza : En kaba tabiriyle hani denir ya "bir ipte iki cambaz oynamaz" diye, öyle işte. Beraber olamıyorsunuz. Çünkü herkesin kendi planları ve hayalleri var. Benim kimseyle düşmanlığım yok açıkçası. Eğer düşmanlığım olsa çok daha kötü şeyler yapardım. Haftalık : Birbirinize çok da ağır küfürler etmiyorsunuz değil mi? Ceza : Elbette, ama bakıyorum anneme küfür ediyorlar, benim. Birisi altına yazı yazıyor "ölmüş insana küfür edilir mi" diye. Bu sefer mezarına küfrediyorlar. Haftalık Dergisi Rapstar Ceza'nın yeni albümü öncesinde Ceza ile güzel bir röpörtaj yaptı. Ceza röpörtajda eleştirdiği ve eleştirildiği konulardan da bahsetti. Röpörtajın detayını haberin devamından okuyabilirsiniz. Türkçe Rap'e verdikleri destek için haftalık dergisine teşekkür ederiz. Böyle insanlara ben daha ne diyebilirim ki? Sokakta çok kavga etmişliğimiz vardır. Her gün bir arkadaşımız dayak yiyordu. Sırf bol pantolon giydiğimiz için sokakta sataşıyorlardı. Etrafımızda bu yorum yapanların hiçbiri yoktu. Biz otuz kişiydik ve sokaklarda geziyorduk. Şimdi bakıyorum yazarlar, çok iyi bilenler, bu işin kitabını yazanlar türemiş. Size bir şey öğretmeye çalışanlar var. Devamlı eleştiriyorlar. Haftalık : İngilizce ve Türkçe'yi karışık kullanmanız da çok eleştiriliyor… Ceza : Bütün dükkanlarda, bütün televizyonlarda aslında her yerde bu var. Evde sözlük kullanıyorum mesela. Sözlüğü açtığım zaman görüyorum ki bizdeki sözcüklerin hepsi Fransızca, Arapça, Farsça ve İngilizce. Ayıkladığım zaman zaten konuşacak sözcük kalmıyor. Sonuçta rap'in de bazı belirli kalıpta kelimeleri vardır kullanılan ve bunlar da dünyanın her yerinde de aynı şekilde kullanılır. Varsa bunu Türkçe ile yapabilecek olan helal olsun derim. Ama içinde Farsça ya da Arapça da olmayacak. Rap'i öz Türkçe olarak yapabilenin alnından öperim. Haftalık : Şiddete eğilim çok fazla var galiba rap müzikte… Ceza : Oluşuma bağlı galiba biraz. Mesela Amerika'da satılan albümlerin üzerinde uyarılar var. Orada anlatılan şeyler vurun, kırın, polisi dövün gibi sert mesajlar. Bizimle alakası yok. Amerikan toplumundaki psikolojiyle Türk toplumundaki psikoloji aynı değil. Gazeteler baktığınız zaman bir rapçinin başka bir rapçiyi vurduğunu okumuyoruz, Türkiye'de. Haftalık : Ama burada yazsanız da toplatılır zaten. Sözleri yazıp da çıkartmak zorunda kalıyor musunuz? Ceza : Tabii, ne kadar istemesek de yazıyoruz ancak tabii o kısımları kullanmama durumumuz oluyor. Sözlerin orasını çıkartıyoruz. Haftalık : E ama sansürlü rap biraz garip olmuyor mu? Ceza : Evet ama bu her şeyde var. N'apalım... HAFTALIK DERGİSİ MELTEM.FIRATLI HUSEYIN USTAOGLU |
|
|
![]() Herkese Selam, Uzun bir bekleyişten sonra nihayet Ceza'nın Yerli Plaka albümünün kayıtları bitti.Bu Albümün başına aklınıza gelebilecek her türlü aksilik geldi...Önce Ceza'nın ses telleri problemi uzun bir ara vermemizi gerektirdi.Arkadan kar kış derken bir ayın üstünde zamanı da öyle harcadık...Bunun yanısıra albümde düetleri olacak çok değerli sanatçıların biraraya getirilmesi ve kayıtları için zamanlamaların ayarlanması ciddi bir zaman kaybına neden oldu.Birçok şarkı Ceza'nın sizlere olan saygısından dolayı çok ince elenerek defalarca üzerinde çalışılarak yinelendi. Birçok şarkı ya değiştirildi ya da albüm dışı kaldı. Ceza'yı tanıyanlar ne kadar mükemmelliyetçi ve titiz olduğunu bilirler.Ceza'yı Ceza yapan en büyük özelliklerinden biri olan titizlik albüme tamamen yansıyınca bu gecikmelerin de önüne geçmek tabi ki mümkün olmadı. Zaten karar verilmişti.Acele,"haydi geciktik" diye detayları atlanmış bir albüm olmayacaktı "Yerli Plaka"...Tüm baskılara ve sıkıştırmalara rağmen Ceza içine sinmeyen tek nota , tek söz bile koymadı albüme.Geciksin ama bir adım ileride gerçek Ceza lezzetinde albüm olsun istedi Ceza ve bunuda bence çok ama çok fazlasıyla başardı. Aksilikler kimi zaman hepimizi (sizler de dahil) ciddi olarak isyan etme seviyesine getirdi... Sinirler bozuldu, yeniden düzeldi ama hepsi albümün en iyiyi yakalaması içindi. Hepimiz albümle yattık albümle kalktık. Her dinlediğimiz yeni parça ile resmen dağıldık. Benim, sizlere bu albümle alakalı olarak söyleyeceğim tek bir söz; bu albümde en az 4-5 albüme çıkış parçası olabilecek sayıda mükemmel şarkılar var. Her parça için günlerce, gecelerce sabahlara kadar kayıtlar yapıldı. Mixlerde ve kayıtlarda en ufak hataya yer vermemek için Digitolia Stüdyoları 7/24 saat hizmette sınır yoktur felsefesi ile stüdyo tarihinin en mükemmel albümüne imza attı.Sana buradan özel teşekkürler Ayhan Sayıner.Bu Albüm için o kadar çok insan seferber oldu ve emek verdiki ben sayılarını unuttum. Albümü elinize aldığınız da kapağından kitapçığına, kitapçığından ses kalitesine dahi Avrupa standartlarından çok daha ileri ve kaliteli bir albüme sahip olacaksınız. Şarkılara gelince , bence bu albümün asla bir çıkış parçası yok! çünkü; şarkıları birbirinden ayırmak neredeyse imkansız... Hepsi sizi değişik yerlere alıp götürüyor. Bu albümde Ceza'nın hayat hikayesinden, felsefesine, hissettiklerine çok daha yakınlaşacaksınız. En önemlisi benim fikrime göre çok büyük dikkatle hazırlanmış parçaların arasında en sevdiğinizi bulmanız mümkün olamayacak. Her parçada değişik lezzetler bulacaksınız. Hepinizden şu anda tek laf duyuyorum: "Herşey iyi güzel de arkadaşım nerede bu albüm , ne zaman çıkacak ?" Bunun cevabı için Hammer Müzik insan üstü bir gayretle çalışmakta... Albüm Almanya'ya mastering için gitti. Masteringden dönüşte Kültür Bakanlığı işlemleri hızlanacak. (Kültür Bakanlığı işlemleri hergün yeni mevzuat çıkardığı için devamlı uzamakta)... Ve... Nihayet umduğunuzdan daha kısa bir süre sonra Yerli Plaka elimizde olacak. Ceza'dan sizlere kısa bir mesaj var Hepinize sabırlı bekleyişiniz için teşekkür ediyor. Sizin bu sabırla bekleyişinizin karşılığını "Yerli Plaka" ile fazlasıyla alacağınızı ve sırf bu sorumluluktan dolayı herşeyi bu kadar detaylı düşünüp, herşeyini verdiği albümü yaptığını söylüyor. Bu albümde çok ciddi sanatçılarla düetler var. (Sezen Aksu, Tech N9ne, Afrob + Samy Deluxe, Ayben, Sahtiyan, Emre, Alaturka Mavzer, Mihenk Taşı, Yener) |
|
|
|
Yerli Plaka'nın beatlerini Roka , Ayhan Sayıner ve Almanya , Hollandadan Beatmakerlar hazırladılar.
Albümün ilk klibi ise Yerli Plaka şarkısına Almanyada bu konuda uzman bir ekip tarafından senaryoya özel hazırlanmış bir sette bu ay içinde çekilecek. Arkadaşlar hepimiz sabır taşına döndük ama inanın beklediğinize değecek herşey. Albümün çıktığı gece geç saatte Understation her zaman yeni albüm çıkışlarında yaptığı gibi tüm Yerli Plaka'nın tanıtımını sabaha kadar yapacak.Yurtdışında ve uzakta olan arkadaşlarımızda bu sayede Yerli Plaka'yı ön dinleme imkanına sahip olacaklar. Korsan meselesi için fazla söylenecek söz yok artık. Zannederim bu camianın en büyüklerinin verdiği demeç ve yazdığı yazıları okumuşsunuzdur?...Bu yüzden daha fazlada söylenecek bir söz yok.Bu kadar yoğun ve uzun sürede harcanan emeği çalmak için yol yapanların, bahane üretenlerin Allah zaten belasını veriyor tek tek. Hırsız her konumda hırsızdır, şerefsizdir... Gerisi vicdanınıza kalmış ? Ama bu tarz link yayınlayan ve dağıtanlar hakkında ciddi kanuni girişimlerde bulunulacaktır. Isteyen istediği proxy ve ip'yi kullanabilir unutmayın ki hepsinin kaydı mevcut. Ve eser hırsızlığı ciddi bir suçtur!!! Bana bişi olmaz, beni yakalayamazlar, yerim ben interneti diyenler bu cesaretlerinin de neticesine katlanmak zorundadır. Çok yakında Yerli Plaka'da görüşmek üzere... |
|
|
|
C€Z@ Sabah-Günaydın röportajı
![]() Takmamayı öğrendim! 'Medcezir' ve 'Rapstar' albümleriyle hayran kitlesinigenişleten Ceza: "İnsanlar sadece eleştirmeyi biliyor, iş yapmayı bilmiyor! Bu durumsinirlerimi çok bozuyor. Beni rahatbıraksınlar da işime bakayım". Türkiye'de rap müziğin yer altından çıkıp kitlelere ulaşmasında etkin rol oynayan Ceza; Sezen Aksu'yla düet yaptığı üçüncü solo albümü 'Yerli Plaka'yı piyasaya çıkarmak üzere. Müzikteki yükselişini "yükselen ben değilim alçalan duvarlar" şeklinde tanımlayan 'rapstar'; hakkında merak edilenleri Rolling Stone dergisinin temmuz sayısına anlattı: 'YOL GÖSTEREN BİRİ ÇIKMADI' * Problemli bir okul hayatım oldu. Asosyaldim. Dersleri hiç anlamadım, okulu hiç sevemedim. Kafam farklı çalışıyordu. Herkesin sevdiği şeyleri sevmiyordum. * Çok küçükken başladım müzik dinlemeye. Babamın rock ağırlıklı bir plak arşivi vardı. Hiç ayrım yapmadan dinledim ama en çok rap'i sevdim. TRT'de izlediğim breakdance'lı gençlik filmlerinden çok etkilenirdim. Ama bu işi tek başıma nasıl yapacağımı bilmiyordum. * 90'ların başında söz yazmaya başladım. Zaman içinde yeni insanlarla tanıştım. Bu işi bize öğreten, yol gösteren biri çıkmadı. Kendi kendimize başladık, kendimiz yarattık. 'MADDİYATI DÜŞÜNMEDİM' * Diplomamla yapamayacağım şeylerin hayalini kuruyordum. Dünyanın farklı yerlerini dolaşmak, farklı insanların önüne çıkıp bir şeyler anlatabilmek istiyordum. Müziğimle bunu yapabileceğimi gördüm. * Ailem müzik olayına pek sıcak bakmıyordu, bir geleceği olduğuna inanmıyorlardı. Bense işin maddi kısmını ve geleceğini düşünmek istemiyordum. Rap benim hayatta kendi başıma yapabildiğim, kimsenin karışmadığı tek şeydi! * 97'de Dr.Fuchs ile kurduğumuz 'Nefret'in ilk albümü 'Meclis-i Ala' tahminlerin çok üstünde sattı. İkinci albüm 'Anahtar' ise ilkinden daha çok ses getirdi. Yurt dışından konser teklifleri almaya başladık. |
|
|
|
'İNATLA BİLDİĞİMİ OKUDUM'
* 'Türkiye'de müzikten para kazanmak zaten zor, sen bir de rap yapıyorsun. Nasıl olacak bu iş?" dediler. Ama ben bunları hiç düşünmüyordum. İnatla bildiğimi okumaya devam ediyordum. * 98'de annem kansere yakalanınca, her anlamda sıfırın altına düşmüştüm. 'Rapstar'ı da bu şekilde yazdım. Düet teklifleri de böyle bir dönemde gelmeye başladı. * Arabeskçilerden, popçulardan hatta türkücülerden bile teklif geldi. Kendime bir çizgi tutturmaya çalışıyordum. Reklam teklifini kabul ettiğimde tepki gördüm. Duygusal bir insanım ama hakkımda söylenenleri takmamayı yavaş yavaş öğreniyorum. Hâlâ kirada oturuyorum * Para kazanınca yaşam standardımı pek fazla değiştirmedim. Sadece bir araba aldım. Hâlâ kirada oturuyorum ve ara sıra hâlâ parasız kalabiliyorum. Ünlü olduğum için dışardan bakınca çok zengin falan olduğumu düşünüyorlar. * Benim sorumlu olduğum insanlar, bir ailem var. Onlara bakıyorum ben... Kendim için pek fazla da bir şey yaptığımı söyleyemem. Gece hayatım yok, hovardalık yapmam. Evde takılmak, kayıt yapmak, söz yazmak beni daha çok mutlu ediyor. |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|