Güncel Oyun & Program & Resim & Msn Forumu
Genelbilgi ve İpucu icinde Autorun Virüsleri ve çözüm Yolları konusu , Autorun Virüsleri ve çözüm Yolları Günümüzde artık herkeste bir Flash (Usb) Disk var. Cebimizde minicik bir medyada defalarca silip kullanabileceğimiz ve kapasiteside son derece tatminkar olan bu şirin aletler hayatımızı ...
|
|||||||
| Anlık İletiler | Kayıt ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Arama | Bugünki Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et |
|
|
|
Autorun Virüsleri ve çözüm Yolları Günümüzde artık herkeste bir Flash (Usb) Disk var. Cebimizde minicik bir medyada defalarca silip kullanabileceğimiz ve kapasiteside son derece tatminkar olan bu şirin aletler hayatımızı çok fazla kolaylaştırdı. Fakat, flash disklerle neredeyse her yere bulaşan salak autorun virüsleri de bir çok defa şikayetlere neden olmakta… Ben uzun süredir çok sık duyuyorum,“Bu flash disk benim makinemde açıyor ama sende neden açmıyor?” ya da “Benim flash diskim bozuldu galiba tıklıyorum tıklıyorum açmıyor artık, formatladım ama düzelmedi?” ya da “Format attım defalarca ama hala bu virüs var benim flash diskimde” ya da “Gizli dosyaları göster diyorum ama aktif olmuyor bir türlü?” ya da “Usb Diskime sağ tuş tıkladığımda ingilizce ya da garip dillerde yazılar çıkıyor, neden ki?” ya da “Geri dönüşüm kutum açılmıyor? Ne oldu ki? gibi bir sürü sorular… Hepsinin çözümü var meraklanmayın… Flash diskler ile, sd kartların kullanıldığı her yere (fotoğraf makineleri, cep telefonları) ve hatta mp3 playerlara bile bulaşabilen bu virüslerin kimileri epey tehlikeli… Aslında; flash diskimizi, linux yüklü bir makine ile açtığımızda, içindeki -bu altta yazılı olan- garip dosya isimlerini silerek flash diskimizi virüslerden temizleyebiliriz. Fakat bu garip virüslerin bulaştığı windowslara flash diskimizi her taktığımızda yine virüs bulaşacaktır. Bir garip döngü yani. Böyle bir virüs yüzünden formatladınız bilgisayarınızı ve flash diskinizi diyelim ama bu virüsün olduğu bir flash diski taktığınızda hoop herşey yeniden başa dönecektir. Bakalım neler yapabiliriz? autorun.inf / autorun.vbsYazının devamında;
Öncelikle Windows’ta bu virüsün kalıntılarının olmadığından emin olalım. Yani bu virüsü kendi bilgisayarımızdan bir temizleyelim… Flash diskimizi bir müddet uzak tutacağız… Başlat - Çalıştır - regedit yazıp Registry Editör’e girelim.
Şimdi gelelim bundan sonra bu bilgisayara nasıl flash diskten virüs girmesine izin vermeyeceğimize… Flash disklerden gelen virüslere kapıyı kapatmak Yapılacaklar;
A- Xp Profesional kullanıcıları için; A-1 Başlat - Çalıştır - gpedit.msc yazın. Entera basın. A-2 Bilgisayar Yapılandırması sekmesinin altındaki Yönetim Şablonları sekmesini açın. Buradan da sistem sekmesine tıklayın. Sağ tarafta listelenen seçeneklerden, Otomatik çalıştır özelliğini kapat seçeneğine çift tıklayın. Etkin ‘i işaretleyin. Uygula - Tamam deyin. A-3 Bilgisayarı yeniden başlattığınızda usb diskler ve cdler otomatik olarak çalışmayacak ve varsa virüsler size bulaşmayacaktır. B-1 Başlat - Çalıştır - regedit yazın. Entera basın. B-2 HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer anahtarına kadar gidin. Sağ tarafta listelenen seçeneklerden, NoDriveTypeAutoRun özelliğine çift tıklayın. Onaltılık seçili iken; 0xFF yazın. Tamama basın ve Regeditten çıkın. B-3 Bilgisayarı yeniden başlattığınızda usb diskler ve cdler otomatik olarak çalışmayacak ve varsa virüsler size bulaşmayacaktır. Konu ile ilgili bkz.Microsoft Sıra geldi USB Disklerimizdeki salak virüs/mallware/trojan ne varsa temizlemeye Öncelikle sistemde virüs olmadığından emin olmalısınız yoksa temizleseniz bile tekrar bulaşabilir. O yüzden makalenin üstündeki virüs temizleme adımlarını yaptığınızdan emin olmalısınız. Eğer sistemde virüs olmadığından eminseniz; Usb diskinizi taktıktan sonra, -Autorun özelliğini kapattığınız için- otomatik olarak başlama ekranı gelmeyecektir. O yüzden Bilgisayarım’a hiç girmeden direk Total Commander’ı açın. Soldaki aşağı doğru açılır pencereden Flash diskinizin olduğu sürücü harfini seçin, flash diskinizin içindeki veriler listelenecektir. Zaten daha önceden gizli ve sistem dosyalarını göster dediğiniz için aptal dosyaları görebiliyor olmalısınız. Bu dosyalar; autorun.inf / autorun.vbsgibi isimlerde olabilir. Bunları sağ tuş ile güzelce seçip, F8 tuşuna ya da delete tuşuna basın. Silme işlemine onay verin. Hepsi güzelce silindi… Artık flash diskinizde virüs yok Peki bu flash diske hiç virüs bulaşmamasını nasıl sağlarım… Öncelikle Virüssüz ve tertemiz flash diskimizde Total Commander ile yeni bir klasör oluşturun. (F7 tuşu ile) Bunun adını da autorun.inf yapın. Bu klasörü sağ tuş ile seçili hale getirin. Files menüsünden Change Attributes ‘i seçin. Oradaki archive, read only, hidden, system seçeneklerine iki kere tıklayarak, işaretli olduğundan emin olun. (Ok işareti olacak üstlerinde tamamen dolu değil…) Sonra da ok deyin. Artık klasörümüzün sağ tarafında rahs yazmalı. Artık flash diskimizi virüslü bir makineye taktığımızda bile virüs yüklenemeyecek. Çünkü Autorun.inf dosyası bir klasör ve bu bir sistem dosyası üzerine de yazamayacak. Eğer flash diskinizi taktığınız makinede yazma hatası verirse aldırmayın, virüs bulaşamıyor demektir. |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
| LinkBack |
LinkBack URL |
About LinkBacks |
| Bookmark & Share |
Digg this Thread! |
Add Thread to del.icio.us |
Bookmark in Technorati |